Młodzież Młodego Kolpinga w podążaniu za ideą swojego założyciela nad morzem

Błogosławiony Adolf Kolping w czasie swojej posługi kapłańskiej wspierał młodych ludzi ze społeczności chłopskich w XIX wiecznych Niemczech, aby mogli wyuczyć się profesji, dzięki której mogliby godnie żyć.

Akademia Aktywności w Niewieścinie

W ramach Akademii Aktywności w Niewieścinie odbyły sie warsztaty dla dorosłych  nt. "Fizjoterapia w praktyce-część II" oraz zajęcia artystyczne dla dzieci -decoupage. Panie (panowie nie dopisali) poznały na własnej skórze efekty działania klawikoterapii, aplikatorów igłowych, masażu, ćwiczeń itp.

Kolpingowski Fundusz Stypendialny "Zawodowcy"

Decyzją Zarządu Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej tworzymy Kolpingowski Fundusz Stypendialny "Zawodowcy", którego zadaniem będzie wspieranie młodzieży pragnącej zdobyć dobre wykształcenie zawodowe. Dobry fachowiec, w oparciu o zdrową etykę i wysokie kwalifikacje zawodowe, zbuduje dobrą przyszłość sobie, swojej rodzinie i Ojczyźnie.

Zapraszamy na "Kaszubskie camino 2016".

Już po raz 7 będzie można wziąć udział w wydarzeniu, które gromadzi na kulturotwórczej imprezie mieszkańców Kaszub i Pomorza oraz przebywających w Łebie wczasowiczów. W programie "Kaszubskiego camino 2016" znajdziemy: Ogólnopolską konferencję naukową p.t.: "Kulturotwórcza rola parafii"

Fizjoterapia w praktyce dla dorosłych  oraz zajęcia artystyczne dla dzieci w Niewieścinie

Fizjoterapia w praktyce dla dorosłych oraz zajęcia artystyczne dla dzieci w Niewieścinie

W świetlicy Santiago w Niewieścinie, w ramach projektu „Akademia Aktywności w Niewieścinie”, odbyły się warsztaty dla dorosłych na temat: „Fizjoterapia w praktyce”, w tym: praktyczne ćwiczenia, pokazy masażu, poprawnej postawy ciała, itp. W tym samym czasie dzieci uczestniczyły w  warsztatach  artystycznych, podczas których   wykonały gąsienice - przytulanki.

Międzynarodowe Spotkanie Młodzieży Młodego Kolpinga Na Litwie

W dniach 1-6 lipca w Kownie na Litwie odbyło się polsko-litewskie spotkanie młodzieży z Młodego Kolpinga – „Creative Cooperation of Lithuanian-Polish Youth in Nature Guarding” . Tczewską rodzinę Kolpinga reprezentowali: Damian Chrzanowski i Szymon Szałapata. Tematyka spotkań obejmowała ochronę przyrody, która została zaprezentowana w dość nietypowy sposób.

Młody Kolping z Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie w Lednicy

4 czerwca na Lednicy spotkała się młodzież z całej Polski, nie zabrakło tam także uczniów Zespołu Szkół Katolickich zrzeszonych w Młodym Kolpingu. Modlitwa, śpiew, taniec - stały się naszym udziałem. Nie wystraszył nas ogromny upał ani burza, grad i ulewa. Wypowiedzieliśmy swoje: "Jestem Twój. Zbaw mnie. Amen!"

AKADEMIA AKTYWNOŚCI W NIEWIEŚCINIE ROZPOCZYNA SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ !

W programie 1. semestru AKADEMII AKTYWNOŚCI, od lipca do listopada 2016r.:
* Zajęcia artystyczno- teatralne dla dzieci i młodzieży
* Nauka gry na gitarze
* Nauka i cykliczny marsz Nordic Walking
* Nauka gry w szachy
* 5 warsztatów tematycznych:

Wakacyjne zajęcia artystyczno-ruchowe w świetlicy Santiago

Plan wakacyjnych zajęć artystyczno-ruchowych dla dzieci w świetlicy Santiago w Niewieścinie w ramach projektu: "Chór dziecięcy Biedronki moim drugim domem", sfinansowanego przez GKPiRPA w Pruszczu. Zajęcia od poniedziałku do piątku, od 11 do 22 lipca, w godzinach od 10.00 do 13.00. Zapraszamy!

Promocja książek z konferencji naukowej "POGRANICZA"

Każdego roku w Łebie Dzieło Kolpinga organizuje podczas Kaszubskiego camino - pielgrzymki kaszubskiej do św. Jakuba Apostoła w Łebie - ogólnopolską konferencję naukową. Owocem tych konferencji jest seria publikacji. Na zaproszenie ks. prałata Jacka Dawidowskiego, proboszcza parafii Ścięcia św. Jana Chrzciciela oraz Rodziny Kolpinga w Chojnicach