POWIATOWA I GMINNA GALA WOLONTARIATU

Rada Organizacji Pozarządowych Powiatu Tczewskiego ogłasza nabór nominacji osób, grup, instytucji i firm, które mogą poszczycić się wyjątkową i wybitną aktywnością społeczną. Nagrody w aż 6 kategoriach zostaną wręczone podczas VIII Powiatowej Gali Wolontariatu 9 grudnia 2016, której gospodarzem jest Gmina Subkowy.

WARCABY

12 listopada w Domu Parafialnym Rodzina Kolpinga w Subkowach zorganizowała rozgrywki w warcaby systemem każdy z każdym. Rozpiętość wiekowa uczestników turnieju wahała się od 8-15 lat, czyli od szkół podstawowych po gimnazjum.

Jesienne Zawody Latawcowe

Wzorem lat ubiegłych w październikowe niedzielne popołudnie spotkaliśmy się w pobliżu kapliczki, przy ulicy Spółdzielczej, na kolejnych „Jesiennych Zawodach Latawcowych”. Subkowskie niebo tego dnia było szare i ponure, ale gdy kolorowe latawce wznosiły się ku górze, niebo rozbłysło – nabrało kolorów!

Warsztaty artystyczne

W ramach Akademii Aktywności w Niewieścinie w Szkole Podstawowej  odbyły się warsztaty  dla dorosłych mieszkańców na temat: „Pierwsza pomoc przedmedyczna z użyciem fantomów”, które poprowadziła wolontariuszka, pani Marzenna Kaszubowska.

Młodzież Młodego Kolpinga w podążaniu za ideą swojego założyciela nad morzem

Błogosławiony Adolf Kolping w czasie swojej posługi kapłańskiej wspierał młodych ludzi ze społeczności chłopskich w XIX wiecznych Niemczech, aby mogli wyuczyć się profesji, dzięki której mogliby godnie żyć.

Akademia Aktywności w Niewieścinie

W ramach Akademii Aktywności w Niewieścinie odbyły sie warsztaty dla dorosłych  nt. "Fizjoterapia w praktyce-część II" oraz zajęcia artystyczne dla dzieci -decoupage. Panie (panowie nie dopisali) poznały na własnej skórze efekty działania klawikoterapii, aplikatorów igłowych, masażu, ćwiczeń itp.

Kolpingowski Fundusz Stypendialny "Zawodowcy"

Decyzją Zarządu Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej tworzymy Kolpingowski Fundusz Stypendialny "Zawodowcy", którego zadaniem będzie wspieranie młodzieży pragnącej zdobyć dobre wykształcenie zawodowe. Dobry fachowiec, w oparciu o zdrową etykę i wysokie kwalifikacje zawodowe, zbuduje dobrą przyszłość sobie, swojej rodzinie i Ojczyźnie.

Zapraszamy na "Kaszubskie camino 2016".

Już po raz 7 będzie można wziąć udział w wydarzeniu, które gromadzi na kulturotwórczej imprezie mieszkańców Kaszub i Pomorza oraz przebywających w Łebie wczasowiczów. W programie "Kaszubskiego camino 2016" znajdziemy: Ogólnopolską konferencję naukową p.t.: "Kulturotwórcza rola parafii"

Fizjoterapia w praktyce dla dorosłych  oraz zajęcia artystyczne dla dzieci w Niewieścinie

Fizjoterapia w praktyce dla dorosłych oraz zajęcia artystyczne dla dzieci w Niewieścinie

W świetlicy Santiago w Niewieścinie, w ramach projektu „Akademia Aktywności w Niewieścinie”, odbyły się warsztaty dla dorosłych na temat: „Fizjoterapia w praktyce”, w tym: praktyczne ćwiczenia, pokazy masażu, poprawnej postawy ciała, itp. W tym samym czasie dzieci uczestniczyły w  warsztatach  artystycznych, podczas których   wykonały gąsienice - przytulanki.

Międzynarodowe Spotkanie Młodzieży Młodego Kolpinga Na Litwie

W dniach 1-6 lipca w Kownie na Litwie odbyło się polsko-litewskie spotkanie młodzieży z Młodego Kolpinga – „Creative Cooperation of Lithuanian-Polish Youth in Nature Guarding” . Tczewską rodzinę Kolpinga reprezentowali: Damian Chrzanowski i Szymon Szałapata. Tematyka spotkań obejmowała ochronę przyrody, która została zaprezentowana w dość nietypowy sposób.