Katolickie Uniwersytety Ludowe

Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej opierając się na tradycji błogosławionego ks. Adolpha Kolpinga, Mikołaja Seweryna Grundtviga oraz ks. Antoniego Ludwiczaka, zaprasza do udziału w finansowanym przez Narodowy Instytut Wolności (Program Wsparcia i Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020-2030) programie  tworzenia i odtwarzania Katolickich Uniwersytetów Ludowych, co zaowocuje stworzeniem Wspólnoty Polskich Katolickich Uniwersytetów Ludowych, działających w świetle Katolickiej Nauki Społecznej.

Uniwersytet Ludowy jest pozaszkolną placówką edukacji dorosłych i młodzieży prowadzoną metodą grundvigiańską. Szczególny nacisk kładziemy na: konieczność kształtowania świadomości własnej tożsamości, wartości i godności, na formowanie postaw społecznych, patriotycznych i obywatelskich. Podstawowe założenia tej metody stawiają sobie za cel m.in. aktywne uczestnictwo i wyróżniają się holistycznym podejściem
do uczenia się, partnerstwem nauczycieli i uczestników oraz uczeniem się przez praktykę.

Działalność Katolickiego Uniwersytetu Ludowego oparta jest na trzech filarach:

• Formacja religijno-moralna słuchaczy, poprzez upowszechnianie chrześcijańskich wartości;
  • Wysokiej jakości edukacja, w tym ćwiczenia praktyczne oraz podnoszenie kompetencji i kwalifikacji zawodowych i naukowych;
  • Kultywowanie tradycji, obrzędów, zwyczajów i uroczystości: religijnych, patriotycznych i narodowych.

Jeżeli jesteście zainteresowani utworzeniem lub odtworzeniem
Katolickiego Uniwersytetu Ludowego
w Waszej parafii chętnie pomożemy.

Już dzisiaj zapraszamy do naszego Łebskiego Uniwersytetu Ludowego STELLA MARIS w Łebie (ul. Nadmorska 21), do wzięcia udziału w BEZPŁATNYM weekendowym spotkaniu informacyjnym adresowanym do świeckich liderów parafialnych wspólnot, ruchów i stowarzyszeń oraz do kół gospodyń wiejskich.

termin pozostało miejsc
23.06. - 25.06 0
30.06. - 2.07. 0
7 - 9.07. 0
14.07. - 16.07. 0
21.07. - 23.07. 0
28.07. - 30.07. 0
4.08. - 6.08. 0
11.08. - 13.08. 0
18.08. - 20.08. 0
25.08. - 27.08 4

Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie: ‭ 662 714 246‬
(Istnieje możliwość zarezerwowania dłuższego pobytu za dodatkową opłatą).

Dla 30 osób spośród uczestników tych spotkań przygotowaliśmy także możliwość zapisania się od października 2023 roku na BEZPŁATNE zaoczne seminarium podyplomowe (trzy semestry) z pedagogiki w Katedrze Pedagogiki Instytutu Nauk Socjologicznych i Pedagogiki SGGW w Warszawie z zakresu metodyki grundtvigiańskiej.

Gwarantujemy również opiekę Rady Programowej złożonej z teologów, socjologów oraz pedagogów wywodzących się ze środowiska akademickiego UKSW, SGGW i KUL oraz pomoc rozwojową na dalsze lata i dla Wspólnoty Polskich Katolickich Uniwersytetów Ludowych.

Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej zaprasza również do Łeby,  do Łebskiego Uniwersytetu Ludowego, na wakacyjny pobyt 5-dniowy (od niedzielnego popołudnia do piątku rano) parafialne grupy zorganizowane (do 25 osób + opiekunowie). Nasza placówka znajduje się w urokliwej i spokojnej części miasta między morzem a jeziorem Sarbsko, w otoczeniu lasu sosnowego. Zarówno od morza, jak i od jeziora dzieli nas zaledwie 5 minutowy spacer leśnymi, nadmorskimi ścieżkami. Do dyspozycji mamy wieloosobowe pokoje z łazienkami na korytarzu oraz pełne wyżywienie na naszej stołówce. Dysponujemy przestronną halą sportową, boiskiem do gier zespołowych oraz multimedialną salą wykładową. Telefon kontaktowy: 662 714 246

Konkurs na logo WPKUL

Konkurs pamiętnikarski