Najlepsze Życzenia dla Prezesów Rodzin Kolpinga

życzymy:

obfitości Łask Bożych,
niech Pan, który powołał umacnia i Błogosławi,
a Królowa kapłanów niech otacza miłością i opieką.

Dla każdego Związku ks. Adolph Kolping szukał opieki kapłańskiej i wymagał od niego wiele: „Duchowny jako prezes Związku, upatrując w nim raczej sprawy osobistej niż zawodowej i przyjmując go do swojego serca, poświęcając się dla niego, na ile tylko pozwalają mu inne zadania zawodowe i siły, zasługuje na miano <<ojca>> w Związku. Sprawą zasadniczą właśnie jest, że lud pracujący uczy się poznawać, kochać i czcić <<ojców>> wyższego rzędu. Kto w Związku nie potrafi stanąć wśród swoich powierzonych mu od Boga synów jak ojciec, kto nie miłuje Związku tak samo jak swojej własnej rodziny i nie troszczy się o niego, i to nie o rzeczy doczesne, lecz w imię woli Boga, ten nie powinien być prezesem, ponieważ nie jest nim naprawdę z sercem, nie jest prezesem – ojcem”.

Dziękujemy, Prezesom, że są w stanie spełniać wszystkie założenia ks. Adolpha Kolpinga, który to właśnie dzisiaj obchodzi 176 rocznicę swoich święceń kapłańskich.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpiga w Subkowach

Subkowy, dnia 13.04.2021