Niedziela jest Boska

Niedziela jest Boska! Bo to Dzień Pański, dzień wyjątkowy. Musi się różnić od pozostałych sześciu! My chrześcijanie nie możemy poddawać w wątpliwość Słowa Bożego, które nakazuje dzień święty święcić, to znaczy także świętować.

Cały tydzień pracujemy, jesteśmy poza domem, rodziną, więc niedzielę oddajmy Bogu i swoim bliskim. Postępujmy tak aby swoim zachowaniem inni również mogli niedzielę spędzić z bliskimi. Niech nie siedzą w pracy (np. sklepie). Niech przez naszą postawę także pracodawcy zauważą, że funkcjonowanie firm w niedzielę nie przynosi zysku bo nikt z nas nie kupuje w niedzielę.

We wszechogarniającym konsumpcjonizmie, wręcz głodzie kupowania, nasze apele mogą się wydawać trudne do spełnienia. Niech to będzie jednak mały, pierwszy krok, takie zwrócenie uwagi, że obecna sytuacja wcale nie jest normą, że tak wcale być nie musi. Bardziej zlaicyzowane społeczeństwa Zachodniej Europy potrafią, być może z innych pobudek, świętować niedzielę. W wielu krajach nie ma handlu w niedzielę.

Naszym działaniem nie chcemy przeciwko nikomu występować. Nie chcemy wymuszać zmiany prawa. Chcemy świadomie dokonać wyboru i zmienić obyczaje.

Przyłącz się do nas.

Dzięki nam więcej ludzi pozna, że niedziela jest dobra bo niedziela jest Boska.

Krzysztof Zieliński